vissza a főoldalra

Közvetett fűtésű víztárolók

korrózióálló acélból és szénacélból

többoldali hőenergia beviteli és kivételi lehetőséggel.

 

Típusok:

 

K.TEP..., TEP..., K.TEP.B..., TEP.B..., HK-TEP…, K.TPT…, TEM...,

 

 

Társaságunk a tárolócsalád kifejlesztésénél figyelembevette a gazdaságos energiafelhasználást és célszerűséget, továbbá a több évtizedes hibátlan működés igényét.

A bő termékválaszték lehetővé teszi, a fogyasztói igények maximális kielégítését.

A tárolócsalád minden tagja két vagy többféle hőenergia felhasználását teszi lehetővé. (napenergia, hőszivattyú, kazán, stb.)

Több típus, az alternatív energiák felhasználásával, - kis hőközpontként - nem csak használati melegvizet állít elő, hanem az épületfűtési rendszer hasznos, a gazdaságosságot elősegítő elemévé válik.

Bár itt elsősorban a fűtéssel kapcsolatban mutatjuk be a tárolókat, - gondoljon bele! –Miért ne lehetne ezekkel a tárolókkal hűteni? 

Még egy megjegyzés a napenergiáról!

Kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi rövid, termékismertetőnket. Ha Ön oly szerencsés, hogy ezt asztalnál ülve, napsütésben teheti, ez alatt az idő alatt az Ön által kézben tartott ismertetőnket annyi hasznosítható hő éri, amellyel az Ön és Partnere forró kávéja elkészül-(ne)

Tegyen róla, hogy így legyen!  

Amit a tárolócsaládokról érdemes megjegyezni!

 Korrózió mentesség biztosított -

            A tárolók anyaga korrózióálló acél (ez alól kivétel a TEP és a HK-TEP típusjelű tárolócsalád, amelynél a tároló anyaga szénacél)

A fűtő (hőbeviteli) csőregiszterek anyaga vörösrézcső, vagy korrózióálló acélcső.

A hőkivételre használandó (épületfűtés, használati melegvíz, stb.) csőregiszterek anyaga vörösrézcső, vagy korrózióálló acélcső.

Kimagasló hőcserélési hatásfok -          

A vörösréz anyagú beépített hőcserélők nyolcszor – tízszer jobb hővezetési képességgel rendelkeznek, mint az általában használt acél, illetve a zománcozott acél hőcserélők. Ezáltal azonos üzemi körülmények, (azonos átáramló folyadék mennyiség, azonos nagyságú hőcserélő felület, stb.) között nagyobb hőteljesítményt ad le, illetve vesz fel.                                                                        

Minimális a hőveszteség -

            A tárolók hőszigetelése 100 mm vastag üveggyapot anyagú lamellázott filc (λ = 0,036 W/mK, λD = 0,040W/mK)

Esztétikus megjelenés -

            A hőszigetelt tárolók kívülről, speciális szövet burkolattal vannak ellátva.

Hőszigetelés és a burkolat felszerelési lehetősége a helyszínen -

            A gyárilag méretre szabott hőszigetelő paplan és a külső műbőr burkolat, a tároló telepítésének utolsó fázisában a helyszínen is felszerelhető.

Ezt a lehetőséget praktikusan ott lehet kihasználni, ahol a meglevő nyílászárók belső mérete nagyon lekorlátozná a helységbe helyezhető tároló átmérőjét. (A hőszigetelt tároló átmérője 200 mm – rel nagyobb, mint szigetelés nélkül!)

 Igény esetén, a tárolócsalád minden tagját a gyártmányismertetőben szereplő rajzoktól eltérően, tetszőleges csonkelrendezéssel gyártjuk le!

 A tárolócsaládok minden típusát természetesen hűtési és klímatizálási célokra is sokoldalúan lehet alkalmazni. Tagjai egymással összeépíthetőek, variálhatóak, attól függően, hogy az igény, nagy tárolókapacitás, nagy fűtési teljesítmény, esetleg nagy mennyiségű használati melegvíz előállítása.

 A fentieket figyelembe véve javasoljuk, hogy az elérendő cél megfogalmazása után, beruházó, tervező és kivitelező egyeztessen -(ebbe a sorba természetesen társaságunk is örömmel beáll)-, hogy minden szempontból a leggazdaságosabb megoldás kerüljön megvalósításra!

 Nagyon fontos! 

A tárolóban, a tárolókban elhelyezett hőcserélőkben, illetve a belső tárolóban a folyadék, melegedéskor tágul! A hőtágulásból keletkező, a megengedett üzemi nyomást meghaladó nyomásnövekedés megakadályozásáról lefúvató szelepek beépítésével feltétlen gondoskodni kell!

 A melegvíztárolók hat fő típusban készülnek:

1. Nyomás alatti tárolók korrózióálló acélból. "Típusjel: K.TEP . . ."                    

2. Nyomás alatti tárolók szénacélból. "Típusjel: TEP . . ." 

3. Nyomás alatti, kettőstartályú tárolók. "Típusjel: K.TEP.B . . ., TEP.B . ."  

4. Hőközponti kombinált tárolók. "Típusjel: HK-TEP..." 

5. Nyomás alatti kis tárolók korrózióálló acélból. "Típusjel: K.TPT. . ." 

6. Nyomás mentes tárolók korrózióálló acélból"Típusjel: TEM . . ."

A mellékletekben megtalálja, a tárolók és a szükséges hőcserélők kiválasztásához szükséges beépítési és csatlakozó méreteket, továbbá a hőtechnikai, áramlástechnikai méretezéshez szükséges táblázatokat és diagramokat!

A tárolók alkalmazási lehetőségére, példaként mutatunk (a teljesség igénye nélkül) néhány kapcsolási vázlatot.

A tárolók fűtésvezérléséhez igény esetén tudjuk biztosítani, a kapcsolási sémától függő TPSZ 1,….TPSZ 7 típusjelű fűtésszabályozó elektronikákat.

 

 

HK-TEP-…típusú hőközpontok

beépített korrózióálló acél anyagú bordáscsöves hőcserélőkkel

 

napkollektorokkal

többoldali hőenergia beviteli és kivételi lehetőséggel.

 

A kialakítandó napkollektoros fűtésrásegítésű hőközpontok tervezésekor, több fontos tényezőt kell figyelembe venni. Ezek pld. a következők:

-          melegvizet használó személyek száma,

-          fűtendő épület alapterület,

-          pótfűtő berendezés jellege,

-          kedvező tájolással elhelyezhető kollektorok száma,

-          helység magassága, nyílászárók mérete, amelyen keresztül be kell vinni az épületbe a tárolót stb.

 

A felmerülő igények széleskörű kielégítésével termékismertetőnk és az alábbi ajánlatunk alapján 12 féle hőközponti tárolóból (500 - 2100 liter közötti térfogattal) tudja a legmegfelelőbbet kiválasztani.

Négy különböző gyártmányú és konstrukciójú napkollektorokból összeállított szettet ajánlunk, öt-öt felületnagyságban (8,5 – 26,5 m² közötti felülettel)

Mindegyik rendszer kollektora alkalmas fagyálló folyadék nélküli, minimális karbantartási igényű, télen-nyáron megbízhatóan üzemelő, vízzel feltöltött ún. Drain-Back (visszaeresztő tartályos) üzemeltetésre.

 

Alkalmas

- Több hőfejlesztő berendezés (napkollektor, gázkazán, szilárd tüzelésű kazán, hőszivattyú, stb.) egyidejű csatlakoztatására

- Higiénikus használati melegvíz előállítás nagy átfolyási teljesítménnyel, amely egyesíti a nagy térfogatú puffertároló és átfolyós vízmelegítő előnyeit.

- Korrózióálló acél anyagú nagy felületű beépített bordáscsöves hőcserélők,

- Beépített rétegelosztó és rétegfeltöltő rendszer az épületfűtési visszatérő víz és a napenergia által felmelegített víz, hőmérséklet szerinti elosztására.

- A napkollektoros rendszer lehet hagyományosan fagyálló folyadékkal feltöltött, vagy a télen is tiszta vízzel üzemelő karbantartásmentes ún.  Drain-Back (visszaeresztő tartályos) rendszer.

.

1.       Drain–Back tartály

2.       Kollektorköri szivattyú

3.       Használati melegvíz cirkulációs szivattyú

4.       Kollektor szabályozó automatika

5.       Hőközpont HK-TEP-… (500-2100 liter)

6.       Radiátoros fűtési kör szivattyúja

7.       Padló, fal és mennyezetfűtési kör szivattyúja

8.       Keverőszelep

9.       Radiátoros fűtési kör

10.    Padló, fal, mennyezetfűtési kör

11.    Gázkazán

12.    Gázkazán / Hőközpont szabályozó automatika

13.    Gázkazán kör keringtető szivattyúja

14.    Szilárdtüzelésű kazán

15.    HV (hidegvíz) betáp

16.    HMV (használati melegvíz) csapolók

 

vissza a főoldalra